Hur fungerar ett gemensamt rökgasutlopp?

I många flerbostadshus har de enskilda lägenheterna sina egna värmepannor. Dessa pannor är endast avsedda för uppvärmning av den specifika lägenhet där de ligger och ägs därför av den person som också äger lägenheten. Nu är det så att dessa centralvärmepannor i ett antal fall har sina egna individuella rökgasutloppsrör. Till exempel kan det röret skjuta ut genom ett hål i lägenhetens vägg och därmed säkert blåsa ut de farliga rökgaserna ut ur huset. I gallerilägenheter är det till exempel ofta så att röret slutar på sidan av galleriet.

I alla dessa fall är det naturligtvis så att vid bestämning av placeringen av rökgasutloppet måste noggrann uppmärksamhet ägnas åt föreskrifterna, till exempel kan det hända att ett rör inte kommer ut ur väggen precis nedanför fönstret på övervåningen och det är inte avsikten är att människor som går över galleriet störs av de skadliga gaserna.

Vad som också händer är att det finns en stor vertikal kanal i mitten av lägenhetsbyggnaden som löper hela vägen från golvet till taket och genom vilken rökgasutloppsrören från alla separata apparater går, som sedan slutar på taket. I denna situation har varje apparat sitt eget avgasrör och rökgaserna från de olika värmepannorna blandas inte med varandra. I sådana situationer är invånarna nästan alltid ansvariga för sitt eget rökgasutloppsrör och måste därför se till att röret också byts ut när deras centralvärmepanna byts ut.

En speciell och ofta något mer komplex situation som också kan stöta på är CLV-systemens. Du kan läsa mer om detta nedan.
Vanliga brister är:

  • Felaktigt anslutna pannor
  • Fel på installationsdelar
  • Uppskjutet underhåll
  • Felaktig kombination av installationskomponenter

Vad är CLV-system?

Ett CLV-system är när avgaserna för rökgaser från de enskilda centralvärmepannorna slutar i den delade avgaskanalen, men utan att varje panna har sitt eget avgasrör. I detta system finns det bara ett stort rör genom kanalen och alla centralvärmepannor är anslutna till det röret.

Ett kännetecken för detta system är att rökgaserna från de olika pannorna blandas med varandra i det stora delade röret. I en sådan situation är de enskilda invånarna vanligtvis ansvariga för sin egen centralvärmepanna, men vård för den delade kanalen faller under hyresvärden.

Vad är invånarna ansvariga för?

Invånarna ansvarar också för ett antal saker. De måste se till att pannan som de vill ansluta till detta delade rör passar bra till grannarnas centralvärmare. Till exempel bör VR-enheter och HR aldrig båda vara anslutna till en kanal. Dessutom måste invånaren se till att rökgasernas temperatur inte blir för hög eftersom de delade rören ofta inte är motståndskraftiga mot detta, så inga apparater med ett för högt värde kan installeras. Det är också viktigt att varje panna är utrustad med en backventil. Detta säkerställer att rökgaserna från centralvärmepannorna bara kan gå i en riktning, nämligen mot taket och inte via apparaten från grannarna ovan, vilket trots allt skulle vara livshotande.

Kontakta oss för stambyte i Stockholm!