BADRUMSFLÄKT MOT FUKT

En badrumsfläkt är en viktig del av ditt badrum. En del som du kanske inte omedelbart tänker på när du renoverar eller väljer ett nytt badrum. Men för att njuta av ditt badrum under lång tid är god ventilation av ditt badrum mycket viktigt. Därför har vi listat de vanligaste frågorna om badrumsfläkten åt dig.

Varför installera en badrumsfläkt?

Tidigare var husen mindre välisolerade. Sprickor och fönster ventilerade dina rum eftersom de va dåligt tätade. Nu när vi isolerar bättre måste vi se till att kondens och fukt dräneras ordentligt. Annars dröjer det kvar efter dusch och bad. Det påverkar dina badrumsmöbler, tätningskanter och lacken. Irriterande saker som mögel och smaklös luft är ofta resultatet. Med mekanisk ventilation säkerställer du att den fuktiga luften avlägsnas.

Vilka är fördelarna med mekanisk ventilation?

Mekanisk ventilation är vanligaste ventilationssystemet. Du känner igen detta system med de vita, runda ventilerna i kök, badrum och toalett. Detta ventilationssystem tar bort fuktig luft med följande fördelar:

  • gynnsamt inomhusklimat
  • ny syretillförsel
  • bra för din hälsa
  • lägre energikostnader

Lägre energikostnader

Vi vill förklara fördelen med lägre energikostnader. Med en fläkt behöver du inte öppna fönster för att ventilera. På detta sätt går ingen värme förlorad på vintern och du får inte onödigt höga värmekostnader. Dessutom leder den friska luften också värmen bättre. Som ett resultat värms ditt badrum upp snabbare och centralvärmen kan stängas av tidigare. Och om du väljer mekanisk ventilation med värmeåtervinning (värmeåtervinning) är du helt energieffektiv. Detta system värmer den tillförda kalla luften med den utmatade varma luften.

Vilka mekaniska ventilationssystem har du?

Mekanisk ventilation avlägsnar i princip den fuktiga luften mekaniskt. Under renovering väljs ofta ett ventilationssystem som endast extraherar luften mekaniskt. Frisk luft tillförs då automatiskt via galler i fönster och dörrar. Med nybyggnad ser du vanligtvis helt mekaniska fläktar. De tillför och suger luft mekaniskt via ventiler. De kallar också detta balanserad ventilation, eftersom det finns en balans mellan tillförsel av förvärmd utomhusluft och avlägsnande av förorenad inomhusluft.

Vad är den bästa badrumsfläkten för badrummet?

Du har ett brett urval av fläktar. Det är därför bra att fråga om det ljud som fläkten orsakar. Var också uppmärksam på energieffektivitet. De flesta moderna fläktar, viskar nu tyst och energieffektivt. Det kan därför verkligen löna sig att ersätta gamla fläktar. Det är också viktigt att titta på kapacitet, placering, anslutning till befintliga ventilationskanaler och driftsmetod.

Fläkt med sensor?

Du har också otaliga alternativ i kontrollen. De enklare alternativen slås på och av med en ljusbrytare eller en timer. Men vad sägs om bekvämligheten med en fläkt med en sensor? Du har också som alternativ: en rörelsesensor som slår på fläkten när det rör sig i badrummet. Eller en fukt- eller CO2-sensor. Dessa aktiveras när sensorn detekterar ett för hög fukthalt respektive CO2-innehåll.

Installera dig själv?

Att välja rätt fläkt som passar dina komfortbehov och antalet kvadratmeter i ditt badrum är viktigt. De olika delarna måste passa bra ihop. Så det finns många val att göra. Sök därför alltid kompetensen hos vår badrumskonsult. Våra installatörer kan säkerställa en bra installation. Garanti är naturligtvis också en del av detta. Du kan alltid kontakta oss vid problem.

Vi utför stamrenoveringar i hela Stockholm, kontakta oss för stambyte!